Търсене на имоти

Цените на новите апартаменти в Букурещ в леи са почти незасегнати от кризата

За три години леята се е обезценила с 13%, над 90% от румънците получават заплатите си в местна валута

новите апартаменти в БукурещБлизо три години след началото на кризата на пазара на недвижими имоти цените на новите апартаменти в Букурещ са паднали със 15-17% в редица жилищни комплекси. Това намаление за потенциалните купувачи обаче на практика е заличено от обезценяването на леята с 13%, пише румънското бизнес издание Ziarul Financiar.

Над 90% от румънците получават заплатите си в леи, без да се отчита тенденцията на движение на националната валута спрямо еврото.

През април 2008 г., когато цените на апартаментите в Букурещ започнаха да вървят надолу, обменният курс евро/лея беше 3,64 леи, докато през март 2011 г. той достига 4,16 леи. През същия период средните заплати в страната остават без изменение, като увеличенията в отделни сектори са компенсирани от съкращения в бюджетната система.

При тези обстоятелства някои предприемачи получават същата сума в леи за апартамент.

Основната разлика за купувачите на жилища идва от размера на ДДС, който беше намален от 19% на 5% за апартаменти с площ под 120 кв. метра и цени под 380 хил. леи (93 хил. евро). Това намаление на цената от близо 12% се покрива от държавния бюджет и не се отразява на печалбите на предприемачите в сектора на имотите.

Източник: www.investor.bg


Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини