Търсене на имоти

Продават изоставени български училища

Наред с обявите за продажба на хотели, в платформите за недвижими имоти в България вече има и анонси за училища. Обезлюдени и неизползваеми, българските школа си търсят нови собственици с бизнес идеи за трансформирането им в производствени предприятия или старчески домове.

Петте сгради се намират в различни села, а цените им варират от 100 хил.лв. до над милион, сочи проверка на вестник „Монитор“. Всъщност, за да променят притежателите си, обектите ще бъдат разиграни на търгове, като най-висока е първоначалната цена на училището в село Суворово, община Девня – 1 356 412 лв. Всеки, който желае да наддава, може да се запише за участие като внесе 10% от обявената сума или 135 641,20 лв. по сметката на частния съдебен изпълнител, който организира търга, а крайният срок е 26.09.2019г.

500 000 евро е обявената цена и за недостроено училище в Търговище с предвидени 70 класни стаи в него. По-евтино се търгуват учебните заведения в селата Неделино, в близост до Кюстендил – 269 120 лв., в село Стъргел, Софийска област – 100 000 евро и село Благово, Монтана – то е обявено за 100 000 лв.

По закон, този тип сгради не могат да се използват за други цели, освен образователни, социални, хуманитарни, научни и пр., но ако бъдат необитавани и изоставени за повече от две години, статутът им може да бъде сменен при две условия: първото - населените места, в които се намират учебните заведения трябва да са с по-малко от 5000 жители и второто – трябва да бъде получено разрешение от Министъра на образованието и науката.

Domaza - Недвижими имотиПо-стари новини